RESURSE PENTRU SĂNĂTATE EMOȚIONALĂ
HOLYNESS solution acomplish a goal but not alone expl smile love life
Depresia și sărbătorile Articol preluat și prelucrat de pe http://www.depresiv.ro
Teoretic am asocia sărbătorile cu bucuria, veselia, în general cu starea de bine, dar nu întotdeauna acesta este tabloul. Există suficient de multe persoane pentru care sărbătorile sunt asociate cu tristeţea, singurătatea, apăsarea și depresia. Depresia este o emoţie legată de renunţare, de percepția deformată asupra capacităților proprii care acum pare a fi înlocuită de convingerea incapacității de a mai dori a face ceva. Dacă ai unul sau mai multe din aceste gânduri caută ajutor, vestea bună este că această condiție emoțională este depășită cu ajutor. Motivele pentru care oamenii pot intra în depresie sunt extrem de diferite:
· singurătatea reală sau percepută Există persoane singure în sensul strict al termenului, la fel cum există persoane care, deşi sunt înconjurate de oameni, se simt extrem de singure, neînţelese, nevalorificate de către cei din jur. Iar acest sentiment devine presant în preajma sărbătorilor, când „febra” pregătirilor crește cu fiecare zi și cînd toată lumea va petrece sărbătorile cu cineva (familie, prieteni, colegi de servici).
· presiunea ideii de sărbătoare asociată cu starea de bine şi fericirea Această presiune este dată şi de imaginea ireală, feerică, prin care este mediatizat Crăciunul ( Sărbătorile, concediul, etc. ).
„Fericirea de reclamă” nu are legătură cu viaţa reală. Depresia „intră pe uşă” tocmai prin diferenţa pe care o resimţim între ceea ce ne-am imaginat (proiectat ) şi realitatea care poate contrazice uneori brutal această proiecţie. Nu avem butoane pentru a ne seta pe starea de fericire sau pentru a ne anula depresia! Avem însă avantajul fantastic de a gândi şi mai ales de a simţi. Aici de fapt se găseşte şi soluţia: putem gândi şi simţi altfel (putem căuta chiar să corectăm proiecțiile ireale și să vedem că se pot remedia și prin simpla decizie de a nu compara ceea ce trăim cu ceva impus de mass media , reclame, comerț) . Nemulțumirea și lipsa de satisfacție nu mai au putere să deformeze înțelegerea corectă obiectivă asupra vieții noastre, din momentul în care descoperim că realitatea e mai credibilă și valorează mai mult decât o reclamă.
Rezultatele sunt după cum urmează – mai pozitiv, mai optimist.
· presiunea financiară
Inclusiv presiunea financiară poate contribui la adâncirea frustrării şi a stării depresive, cunoscut fiind faptul că oamenii îşi doresc să marcheze momentele importante prin a oferi şi a-şi oferi cadouri (prin a pregăti o masă tradițională, a dărui celor dragi, etc.). Ce putem face?
·Putem să ne concentrăm pe prezent, să trăim cât putem de frumos prezentul. ·Caută să redescoperi viața ta prin perspectiva mulțumirii. Bucură-te să redescoperi că ceea ce ai e o sursă de mulțumire. Concentrarea pe propria nefericire constituie o pierdere de timp şi energie. Putem găsi oricând persoane pe care le putem ajuta, simţindu-ne astfel utili.
·Putem multiplica acele activităţi care ne fac plăcere: plimbări, muzică, lectură … orice. Putem căuta resurse motivaționale în lectură care înalță spiritul, activități în natură, aproape de lucrurile frumoase și cu adevărată valoare...resursele motivaționale pot constituii în aceste situații câteva schimbări care redirecționează total, ceea ce noi nu am gândii că mai poate fi redirecționat. Câteva resurse film trăiește RESURSE ENGL a new way to see life